Stomerij                Clean-inn Kerkstraat 27 Leerdam tel. 0345-614961

 Copyright © Stomerij Clean-inn Leerdam   

Mail: cleaninn@gmail.com Al sinds 1973 de warme stomerij voor Leerdam en omgeving

Motschade is te voorkomen !


De belangstelling voor kledingstukken uit natuurlijke materialen zoals wol, katoen en linnen neemt weer toe. Tot groot genoegen van de kleding mot, want wat wij graag aantrekken trekt ook deze vernielzuchtige nachtvlinder aan. Onze moderne leefwijze speelt het diertje bovendien in de kaart. Dankzij de centrale verwarming kan het nu het gehele jaar door voor nageslacht zorgen. Elke mot legt tussen de 40 en 50 eitjes die met een kleverige substantie aan de kleding bevestigd word. De eitjes zijn meestal terug te vinden op beschutte plaatsen, zoals onder een vuile  kraag , revers of de onderkant van de mouwen.

 Vooral kleding met vuil, vet of transpiratie vlekken trekt motten aan.

Afhankelijk van de temperatuur zullen de eitjes binnen 4 - 21 dagen uitkomen.

De larven die uit de eitjes komen voeden zich met eiwitten afkomstig van bijvoorbeeld wolvezels.  

Deze larven ontwikkelen zich na verschillende vervellingen in 3 tot 4 maanden tot volwassen motten.

Volwassen motten richten geen schade meer aan, het zijn de larven die uw kleding opeten !


Preventie


Aantasting door motten is te herkennen aan kleine, onregelmatige gaatjes in de kleding en/of aan weefsel met uitwerpselen in dezelfde kleur als de beschadigde stof. U dient de kleding dan direct  uit te kloppen om de larven onschadelijk te maken. Ze kunnen namelijk niet tegen zonlicht en beweging. Bovendien is het zaak de kledingkast grondig schoon te maken, voordat deze weer wordt ingeruimd.

Chemisch reinigen (“stomen”) is daarvoor een zeer effectieve methode omdat daarmee niet alleen de vlekken verwijderd worden, maar ook de reeds op het textiel aanwezige motten larven in alle stadia van hun levenscyclus worden gedood. Motvraat kan aanzienlijke schade berokkenen aan wollen kleding en ander textiel dat gemaakt is van natuurlijke materialen. Het chemisch reinigen van wollen textiel voordat het voor langere tijd wordt opgeslagen is een belangrijk hulpmiddel om motschade te voorkomen.


Naast het reinigen en of wassen van de kleding, is ook het op de juiste wijze opbergen ook belangrijk. Hang uw kleding altijd schoon weg, bij voorkeur in een hoes. En plaats in elke kast 2 cederhout blokjes.

Zo kunt u uw kledingkast volledig en 100% milieuvriendelijk vrij van motten houden.


Cederhout


Het gebruik van cederhout is een eeuwenoude vertrouwde methode om uw delicate kleding en linnengoed tegen motten te beschermen. De aromatische rode ceder is daarmee een van de meest nuttige creaties van de natuur. Deze vorm van motten bescherming is 100% milieuvriendelijk,

De geur van de Amerikaanse rode cederboom is voor mensen zeer aangenaam maar voor motten absoluut onverdraagzaam. Het gebruik van giftige chemische stoffen is dan ook onnodig als het gebruik van de natuurlijke ceder veilig is, en het ruikt ook nog eens geweldig.  Cederhout is ook heel effectief als bescherming en verfrissing van uw kleding en linnengoed. Op deze manier kunt u met ceder houten artikelen uw kledingkast volledig vrij van motten houden.

Naast het weghouden van de motten, biedt het hoge vocht absorptie vermogen van cederhout ook extra bescherming tegen schimmel en meeldauw. Zo zet u moeder natuur zelf aan het werk om voor u insecten en schimmels weg te houden.

Voor optimale werking adviseren wij 2 cederhout blokjes per kast  te gebruiken , en de blokjes ieder jaar te vervangen.

Ceder olie


Heeft u al cederhoutblokjes, dan kunt U deze ook 1 keer per jaar gaan

 behandelen met cederolie. (flesje, 10 ml ) Deze pure etherische olie van Amerikaanse rode cederhout, heeft de aangename cederhoutgeur die doet denken aan de geur van pas geslepen potloden. U kunt deze olie gebruiken om cederhouten  blokjes  weer van geur te voorzien. Zo kunnen ze jaren mee.


Enkele druppels op het hout goed uitsmeren met een kwastje. Het hout in plastic wikkelen (huishoudfolie) en een week lang de olie laten intrekken. Vervolgens wrijft u het hout goed schoon met een oude doek of keukenrol.  Behandel uw cederhout goed en ze zullen jaren meegaan.

  


Wat te doen als er reeds motten aanwezig zijn?

 

 

Voorkomen en/of beperken van motschade aan kleding

 

            Rondvliegende motten leggen de eitjes dan direct op uw kleding.