Stomerij                  Clean-inn Kerkstraat 27 Leerdam tel. 0345-614961

 Copyright © Stomerij Clean-inn Leerdam   2018

Mail: cleaninn@gmail.com


-Wij hebben gemerkt dat veel mensen denken dat kleding, gordijnen en ander textiel in een stomerij met ‘stoom’ wordt schoongemaakt,

maar dat is niet zo: De juiste benaming voor stomerij is eigenlijk chemisch reinigen.

Stomen oftewel chemisch reinigen is koud reinigen  met de chemische vloeistof perchloorethyleen, en

wassen is warm reinigen met wasmiddel en water.

Bij stomen heeft u geen last van krimp, worden vlekken beter verwijderd en blijft de stof zijn grip en volume behouden.

Dit zorgt voor een langere levensduur van de kleding.
- Nee, bij ons worden de filters en de tanken van de reinigingsmachine waar het vuil in komt, wekelijks schoongemaakt. Stank op kleding wordt veroorzaakt door vuile vloeistof en oud vuil in de tanken en filters.
 -Nee, professionele textielreiniging is 2 x minder belastend voor het milieu dan thuiswassen.  - TNO rapport 033.22333/01-03 dd 7 feb 2010 -

Er komt absoluut niets in het riool terecht, het vuil in de vloeistof wordt gedistilleerd, wat er uiteindelijk overblijft is droog stof, wat weer gerecycled wordt.
 -Een onderstreepte P  betekent reinigen in perchloorethyleen in een onderbeladen machine (= weinig kleding) met een hoge vlotverhouding (= veel vloeistof) ofwel dit kledingstuk moet voorzichtig gereinigd worden.
-Een W in het wasvoorschrift betekent dat het artikel bij uw stomerij professioneel natgereinigd moet worden.
 -In veelal dure kleding staat ook vaak dat het wasbaar is, maar tijdens het wassen verdwijnt alle versteviging in de stof en wordt de kleding heel slap. Als u het chemisch laat reinigen behoudt de kleding zijn grip en volume, en blijft het langer als nieuw.
-Kleding is altijd voorzien van labels met de meest uiteenlopende wassymbolen. Wij kunnen ons voorstellen dat u niet altijd zeker weet wat er met een bepaald was symbool wordt bedoeld. Als u een symbool niet kent of twijfelt over de betekenis van een specifiek wassymbool, kom even langs om vrijblijvend advies vragen.  Wij helpen u graag verder. Zo zorgt u dat uw kleding mooi blijft doordat u zich aan het wasvoorschrift houdt.
 -Als u zelf niet aan de vlekken heeft gewerkt gaan  o.a. vet, smeer, frituurvet, olie, make-up, jus, kaarsvet, kauwgum enz bij de stomerij  er altijd uit, terwijl na het wassen altijd een restvlek overblijft.
 -Kom altijd eerst advies vragen. Neem de kleding mee en wij zullen u zo goed en eerlijk mogelijk adviseren wat volgens ons de beste

 reinigingsmethode kan zijn.
-Natuurlijk is stomen duurder als zelf wassen, maar zoals u op deze site heeft kunnen lezen, is het vakkundig reinigen van kleding zeer arbeidsintentief.

 Als u dit meeneemt in de prijs/kwaliteitverhouding,is stomen absoluut niet duur. Bovendien gaat goed onderhouden kleding vaak langer mee.
 -De stoom die uit uw strijkijzer komt, heeft een hoge vochtigheid waardoor de broek eigenlijk te nat blijft om de vouw er in te houden. De stoom die in de stomerij gebruikt wordt heeft een lage vochtigheid;de broek is na het strijken sneller droog en bovendien wordt op de koudstrijktafel de restwarmte direct afgezogen, zodat een scherpe vouw ontstaat.  - Er blijkt geen algemene regel te zijn als het gaat om het laten stomen van een kostuum.

 De meningen over wanneer dat moet, zijn verdeeld. Gemiddeld genomen kun je stellen dat pantalons  

 ongeveer 3 keer gedragen kunnen worden en een kolbert 6 keer.         


            Koffers doen je kolberts en pantalons  meestal geen goed. Wij zorgen ervoor dat uw garderobe er na             zo’n reis weer tip top uitziet. U zult  ervaren dat de reinigingskracht van een professionele textielreiniger             verbluffend werkt  en U uw  kostuum weer als nieuw draagt de komende tijd!