Stomerij                  Clean-inn Kerkstraat 27 Leerdam tel. 0345-614961

 Copyright © Stomerij Clean-inn  2018

googlemapslightbox Mail: cleaninn@gmail.com wat is stomen googlemapslightbox met de stop mot hanger voorkomt u motten in uw kleding motten kunnen gaten in uw kleding veroorzaken

Mottengaatjes zijn te voorkomen!


De belangstelling voor kledingstukken uit natuurlijke materialen zoals wol, katoen en linnen neemt weer toe. Tot groot genoegen van de kledingmot, want wat wij graag aantrekken trekt ook deze vernielzuchtige nachtvlinder aan. Onze moderne leefwijze speelt het diertje bovendien in de kaart. Dankzij de centrale verwarming kan het nu het gehele jaar door voor nageslacht zorgen. Elke mot legt tussen de 40 en 50 eitjes die met een kleverige substantie

aan de kleding bevestigd word. De eitjes zijn meestal terug te vinden op beschutte plaatsen, zoals onder

vuile boorden en kragen en op vlekken. Vooral kleding met vuil- of transpiratievlekken trekt motten aan.


Afhankelijk van de temperatuur zullen de eitjes binnen 4 - 21 dagen uitkomen.

De larven die uit de eitjes komen voeden zich met eiwitten afkomstig van bijvoorbeeld wolvezels.  

Deze larven ontwikkelen zich na verschillende vervellingen in 3 tot 4 maanden tot volwassen motten.


Volwassen motten richten geen schade meer aan, het zijn de larven die uw kleding opeten !Oorzaken

Aantasting door motten is te herkennen aan kleine, onregelmatige gaatjes in de kleding en/of aan weefsel met uitwerpselen in dezelfde kleur als de beschadigde stof. U dient de kleding dan direct  uit te kloppen om de larven onschadelijk te maken. Ze kunnen namelijk niet tegen zonlicht en beweging. Bovendien is het zaak de klerenkast grondig schoon te maken, voordat deze weer wordt ingeruimd.


Preventie

Chemisch reinigen (“stomen”) is daarvoor een zeer effectieve methode omdat daarmee niet alleen de vlekken verwijderd worden, maar ook de reeds op het textiel aanwezige mottenlarven in alle stadia van hun levenscyclus gedood. Naast het reinigen van de kleding is ook het op de juiste wijze opbergen namelijk belangrijk. Het verpakken van wollen shawls, truien en dergelijke in krantenpapier, zoals dat vroeger werd gedaan, helpt niet meer door de veranderde samenstelling van de drukinkt. Motten zijn echter allergisch voor de geur van cederhout. Door dit in uw kast te leggen voorkomt u motten in huis.

Cederhout bevat een kamferachtige etherische olie. Deze verdampt langzaam en de kleine motlarven worden hierdoor gedood.

Door de mens wordt cederhout echter als aangenaam geurend ervaren.

Motvraat kan aanzienlijke schade berokkenen aan wollen kleding en ander textiel dat gemaakt is van natuurlijke materialen. Het chemisch reinigen van wollen textiel voordat het voor langere tijd wordt opgeslagen is een belangrijk hulpmiddel om motschade te voorkomen.Gebruiksaanwijzing STOPmot cederhout.

 

Voor een goede preventie plaatst u 2 cederhout producten in elke linnenkast.

Dit cederhout bevat een olie waarmee kleine larven gedood worden.

 


Wat te doen als er reeds motten aanwezig zijn?

 

 

Voorkomen en/of beperken van motschade aan kleding

 Voor optimale werking adviseren wij 2 STOP-motproducten per kast  te gebruiken ,

en de blokjes ieder jaar te vervangen.  STOP-MOT is een natuurproduct en volledig biologisch afbreekbaar.